voordelen en nadelen van een gratis website

Voordelen en nadelen van een gratis website

Je wil een eigen website bouwen maar je twijfelt nog over de beste manier om dit aan te pakken? Er bestaan een hoop degelijke en betrouwbare platformen waarmee je in no-time gratis je eigen website kan maken. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen en nadelen van een gratis website maken met een online builder?

Het maken van een gratis website heeft meer dan genoeg voordelen en houdt eigenlijk geen enkel risico in.

Daarom wegen voor velen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen.

Gratis uitproberen

Het feit dat je de website bouwers gratis kunt gebruiken, zorgt ervoor dat je geen risico loopt. Je kijkt niet tegen een zware factuur aan terwijl je nog niet zeker bent wat je juist nodig hebt.

Je kunt dus rustig de verschillende bouwers eens een keertje uittesten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kostprijs! Er bestaan trouwens ook een heleboel website builders die voor altijd gratis zijn.

Geen technische achtergrond nodig

Om met een website bouwer een eigen website te maken, heb je geen technische achtergrond nodig. Je hoeft niks van code te kennen. In de meeste gevallen hoef je zelfs niets van design te kennen.

De builders leiden je doorheen de verschillende stappen om moeiteloos een professioneel uitziende website te maken.

Zoveel testen als je zelf wil

Met een gratis plan kan je zo veel uitproberen en testen als je zelf wil. Je wisselt zo tussen verschillende builders, gooit alle kleuren en lettertypes om of kiest voor een ander sjabloon.

Laat je maar eens gaan en test je design kennis. Je kunt alle aspecten van je website kiezen en invullen tot dat je tevreden bent over het resultaat.

Ontdek wat je nodig hebt

Misschien wil je een website, maar weet je niet exact wat je juist nodig hebt. Dat is heel normaal, zeker wanneer het over je eerste website gaat.

En wanneer je niet juist weet wat je nodig hebt, is het misschien te vroeg om een dure designer onder de arm te nemen. Die stelt namelijk een heleboel vragen over wat je wil en wat je nodig hebt.

Met een gratis website kan je alvast eens spelen met de verschillende functionaliteiten en bepalen wat je leuk vindt en wat niet. Daarnaast kan je doorheen de verschillende functionaliteiten en apps bladeren om te kijken wat je essentieel vindt en wat niet.

Zet jezelf voordelig op de digitale kaart

Iedere ondernemer, of dat nu in hoofdberoep of bijberoep is, heeft een digitale uitlaatklep nodig. Mensen gaan steeds vaker op zoek naar wat ze nodig hebben via het internet. Als jij ontdekt of gevonden wil worden, zorg je best voor een online aanwezigheid.

Een gratis website is de ideale manier om jezelf alvast meteen op de kaart te zetten. Je kunt er later altijd nog voor kiezen om een upgrade door te voeren.

Nadelen van een gratis website

Uiteraard heeft een gratis website ook nadelen.

Je kan niet verwachten om met een gratis product meteen het neusje van de zalm in huis te halen. Je krijgt in principe een pakket met beperkte functionaliteiten waarmee je alvast een vliegende start kan nemen.

Upgrade nodig voor extra functionaliteiten

Een gratis website is in veel gevallen niet toereikend om jouw onderneming te laten groeien. De meeste gratis pakketten missen wel een belangrijke functionaliteit waardoor je alsnog moet upgraden om die functionaliteit te kunnen integreren.

Geen eigen domeinnaam

Om echt verder te gaan met jouw nieuwe website, is een eigen domeinnaam essentieel. Een website die op het domein van een website bouwer staat, komt niet professioneel over. Jouw klanten zullen het idee krijgen dat je geen zin hebt om te investeren in je bedrijf.

Om toch die eigen domeinnaam te realiseren, moet je er één kopen en moet je meestal upgraden vanuit het gratis plan.

PS. Niet iedere ondernemer heeft per se die eigen domeinnaam nodig. Je weegt hier best zelf de voor- en nadelen verder tegen elkaar af.

Advertenties van een ander bedrijf

Gratis websites vertonen bijna altijd een duidelijke advertentie van de provider. Dat is natuurlijk niet meer dan normaal, want je gebruikt de dienst gratis. De provider wil iedere bezoeker van jouw website overtuigen om hun services ook te gaan gebruiken.

Maar: het blijft een advertentie op jouw website waar jij zelf geen cent mee verdient.

Moeilijk te schalen

Gratis website bouwers geven je vandaag de dag bijzonder veel mogelijkheden en opties. Maar uitgroeien tot een heuse bol dot com zal niet lukken met een gratis website!

De schaalbaarheid van dit type websites is zeer beperkt. Voor kleine ondernemers of als zelfstandig kapper in bijberoep, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maar als je grote dromen hebt, zal je al gauw moeten overstappen op een betaald plan of een custom made website.

Dat betekent natuurlijk niet dat je het eerst niet eens kan proberen met een risicovrije, gratis site!

Geen complete controle

Met een website bouwer, ongeacht of je een gratis of betaald plan neemt, heb je nooit de complete controle over je website. Je werkt met een online bouwer die gebruik maakt van zijn eigen servers en bent dus afhankelijk van hen.

Beperkte functionaliteiten

Een website die met een gratis builder gebouwd is, heeft altijd een beperkte functionaliteit. Gelukkig heb je daar alleen last van wanneer je echt super specifieke dingen wil hebben.

De meeste basis functionaliteiten worden ruimschoots ingevuld met een website bouwer. Het is pas wanneer je echt gaat millimeteren of wanneer je een specifieke applicatie wil koppelen met jouw website dat je misschien in een lastig parket terecht komt.

De voordelen en nadelen van een gratis website

Zoals iedere keuze zijn voordelen en nadelen met zich mee brengt, is dat ook het geval voor gratis websites. Ook die hebben voordelen en nadelen.

Maar er is geen twijfel mogelijk: een gratis website heeft voldoende voordelen voor een heel breed publiek aan gebruikers. Voor veel mensen die graag willen starten met een website, bieden deze builders de ultieme kans om de eerste stappen te zetten.

Qua schaalbaarheid en functionaliteiten gaat de gratis website uiteindelijk misschien tekort schieten, maar misschien ook niet! Er zijn meer dan genoeg zelfstandigen in hoofdberoep of bijberoep die meer dan voldoende hebben aan een gratis website. Ook als hobbyist kan die gratis website meer dan genoeg voordelen hebben.

Je moet de voor- en nadelen van een gratis website dus vooral voor jezelf afwegen.

Wat wil je en wat heb je juist nodig?

Bekijk de top 3 online website bouwers en wat je ermee kan creëren.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn